Hizmetler

ÇEVRE DANIŞMANLIK HİZMETİ

Çevre Danışmanlık Hizmeti, 10 Eylül 2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’nin Ek-1 ve Ek-2 listesinden yer alan işletme, sanayi kuruluşu ve tesislerin faaliyetlerinde mevzuatlara uygunluğunun kontrol edilmesi, denetlenmesi ve varsa ek yaptırım hareketlerinin belirlenmesi amacı ile Lahland Çevre olarak uzman ekibimizle yapılmaktadır.

İşletmenizin ihtiyaç duyduğu;

  • Çevre İzin ve Lisans İşlemleri
  • Endüstriyel Atık Yönetim Planı
  • ÇED Belgeleri (ÇED Raporu, ÇED Gerekli Değildir Kararı, ÇED Kapsam Dışı)
  • Beyan İşlemleri (Atık Beyanı, KDS, BEKRA, Atıksu, Toprak Kirliliği, GEKAP vs.)
  • Atıksu Görüş Yazıları (GSMR, Deşarj İzin Belgesi)
  • Atık İthalatı & İhracat İşlemleri
  • Tehlikeli Atık Taşımacılığı
  • Kalite Yönetim Sistemi

Konularındaki çalışmalar tarafımızca yapılmaktadır.

Çevre Danışmanlık Hizmeti Nedir?

Çevre danışmanlık hizmet sözleşmesinin ardından tesisinize Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden Çevre Mühendisi görevlendirmesi yapılacaktır. Görevlendirmesi yapılan Çevre Mühendisiniz her ay gerçekleştireceği saha ziyaretlerinde ilgili incelemeleri yaptıktan sonra,

  • ÇED ve Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında, tesisinizin kapsamını belirleyecektir.
  • Üretiminizi ve kapasite raporunuzu inceleyerek atıklarınızın tespitini yapacaktır.
  • Faaliyetinize uygun Endüstriyel Atık Yönetim Planı hazırlayarak yetkili merci onayına sunacaktır.
  • Emisyon noktalarınızı belirleyecek ve teknik uygunluk açısından önerilerde bulunacaktır.
  • Çevre mevzuatı kapsamındaki tüm beyan ve bildirimleri yaparak, alınması gereken Çevre İzin ve/veya Lisansı Belgesi için başvurunuzu yapacaktır.
  • Mevzuat hükümlerine göre firmanız için İç Tetkik Raporunu hazırlar.
  • Çevre Bilinçlendirme ve Atık Yönetim Eğitimleri gerçekleştirecektir.
  • Atık ayrımının verimli bir şekilde sağlanması için her tesis ziyaretinde gözlem yaparak önerilerde bulunacaktır.

SIFIR ATIK DANIŞMANLIĞI

İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesi süreçlerini kapsayan ve Atık Önleme Yaklaşımı olarak tanımlanan bu projede uzman kadromuzla Sıfır Atık Danışmanlığı hizmeti veriyoruz.

ATIK YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

Tehlikeli veya tehlikesiz atığı oluşan işletmelerin Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gerekli bilgi ve belgeler ile başvurarak, 3 yıl geçerliliği bulunan Endüstriyel Atık Yönetim Planı onay yazısını almaları gerekmektedir.

Atık yönetimi ilk olarak tesis içerisinde atıkların uygun olarak ayrıştırılması ile başlar, atıkların belirli şartlarda depolanması ile devam eder ve geçici depolanan bu atıkların mevzuata göre belirli bir süre içerisinde Çevre Bakanlığı’ndan lisans almış tesislere gönderilmesi ile tamamlanır. Atıkların birbiriyle karıştırılmadan ayrı biriktirilmesi ve lisanslı tesislere gönderilmesi yasal bir zorunluluktur. Bir önceki yıl lisanlı tesislere gönderilen Tehlikeli ve Tehlikesiz atıkların her yıl Mart ayı sonuna kadar Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden beyanı gerçekleştirilir.

Atıklarınızı geçici depolayacağımız alanlar için Tehlikeli Atık Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılması zorunludur. Bu poliçe denetim sırasında ibraz edilemediği durumda Çevre Kanununun 20. Maddesi gereğince idari yaptırım işlemi uygulanmaktadır.

Bu kapsamda Lahland Çevre olarak görevimiz; Bakanlık formatına uygun olarak Atık Yönetim Planının hazırlanması, atık ayrışımı ve depolanması için mevzuat çerçevesinde gerekli fiziki şartların belirlenmesi, çalışanlara atık yönetimi eğitimi verilmesi, atık çıkışlarının düzenli yapılmasının sağlanması, atık beyanlarının yapılması, zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi vb. belge sürelerinin takibi ve işlemlerinin yürütülmesidir.

Endüstriyel Atık Yönetim Planı gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakabilmek için üzerimize düşen bir görevin uygulanmasıdır. Tesisinizdeki atıklarınızın yönetimini bırakın biz yapalım, siz ise geleceğe yaşanabilir bir çevre bırakın.

TEHLİKELİ ATIK DANIŞMANLIĞI

Atık yönetim planı; atıkların oluşumlarından bertarafına

İşletme genelinde oluşan veya oluşması muhtemel tüm atıkları Atık Yönetim Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğe göre atık kodlarına göre tanımlanması,

Atıkların oluşum kaynakları, periyotları ve 3 yıllık tahmini miktarları açısından değerlendirilmesi,

Atığın tehlikeli ve tehlikesiz olmasına göre; Tehlikeli atıklar için “Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliğine” uygun olarak tehlikeli atık sahası,

Tehlikesiz atıklar için  “Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği”ne uygun tehlikesiz atık sahası yapılması,

Kaynağında ayrı toplama çalışmaları için, işletme içine atık toplama noktaları oluşturulması,

Oluşan ve oluşması muhtemel atıkların tamamını kapsayacak şekilde lisanslı firmalar ile sözleşmeler yapılması,

Tehlikeli atık geçici depolama alanları için Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yapılması,

Envanterlerin toplanarak Endüstriyel Atık Yönetim Planının oluşturulması ve “İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne” sunulması ve onayın alınması, kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden atıkların yönetimlerinin sağlanmasına yönelik hazırlanan bir rapordur.